2. 7. 2020

Rozhovor s novým obchodním ředitelem

Pan Radim Šafařík drží již od příchodu do fortellu jedno prvenství – je to první člen vrcholného managementu, který přišel tzv. „zvenku“ a fortelláci ho z žádné předchozí pozice ve firmě neznají. Myslíme si proto, že se sluší Vám ho krátce představit

Radim Šafařík pochází z České Třebové, kde vystudoval gymnázium a obor logistika a management na Vyšší odborné škole, již dvacet let ale žije ve Svitavách. Má státnici z angličtiny a plynně se domluví i německy, je všestranný sportovec. Je ženatý, manželka Petra je personalistka, dcery Veronika (13) a Adéla (10) hrají na piano, zabývají se scénickým tancem a společně s rodiči sportují (kolo, lyže). Nesmíme také zapomenout na dalšího člena domácnosti – morče Čendu.

První pracovní zkušeností Radima Šafaříka byl závod Korado Česká Třebová, kde se kromě výroby radiátorů zabývali výrobou plastů pro uchycení a balení zboží, ale také třeba plastových dílů pro lyžařská vázání – zde podle svých slov poprvé „přičichl“ k plastařině. Následovaly pracovní zkušenosti ve firmách Ponas Polička, Twist Strážná a Zábřeh na Moravě. Jeho posledním působištěm před fortellem byla belgická firma Letoplast v Letovicích, která se zabývá výrobou rozměrných výlisků pro interiéry a exteriéry prakticky všech významných evropských automobilek.

Do kontaktu s fortellem přišel již několikrát. Ve Twistu před téměř 15 lety se zakázkou na výrobu forem pro světlomety – a díky dosažené kvalitě a profesionálnímu přístupu ze strany fortellu následovaly další zakázky. Naposledy se naše cesty vzájemně protnuly před 5 lety, kdy fortell vyráběl pro Letoplast osm forem pro dveřní výplně stávajícího Porsche Panamera (Je možné, že tento obchod ovlivnil i poslední výběr vozu jednoho z majitelů fortellu?!☺).

Tato vzájemná oťukávání víceméně inspirovala Radima Šafaříka k přihlášce do výběrového řízení na pozici obchodního ředitele, ve kterém uspěl a 1. dubna 2020 nastoupil do funkce. Těžko si představit zvláštnější a složitější dobu pro nástup do nového zaměstnání – a to zejména v oblasti obchodu. Radim to však bere jako výzvu, která může přinést i nové příležitosti pro nová řešení. (Podle jeho vzpomínek nastupoval před 10 lety do Letoplastu také za ztížených podmínek probíhající finanční krize). Věří, že díky vyváženému portfoliu zákazníků z různých odvětví fortell bez přerušení výroby a následných nepopulárních opatření zvládne současnou složitou situaci a bude opět svou vlastní cestou pokračovat k další prosperitě, k čemuž by samozřejmě z nové pozice rád co nejvíce přispěl.

Tolik Radim Šafařík – profesionál. Přestože fortelloviny nejsou žádný prvoplánový bulvár, zajímal nás také Radim – člověk. Pro alespoň malé odtajnění jeho osobnosti jsme mu položili pár otázek na tělo na téma „život a záliby – co mám a nemám rád“.

Zde je tedy 16 „nej“ Radima Šafaříka:


Jídlo, které mám rád a umím ho uvařit:
Špagety s nastrouhaným jablkem a domácím kečupem – a to je opravdu můj majstrštyk pro celou rodinu

Jídlo, které mám rád a neumím ho uvařit:
Španělský ptáček

Nejoblíbenější kniha:
V mládí jsem byl opravdu knihomol, dnes už je to slabší. Měl jsem rád Remarquea, Hemingwaye, ruskou klasiku (a dnes už rarita – díky profesoru na gymnáziu jsem ji zvládal i v originále). Dnes sáhnu spíše po literatuře faktu nebo historickém románu, mám rád i moderní autory.

Nejoblíbenější film:
Úplně všechny ze scénáristické dílny Zdeňka Svěráka

Nejoblíbenější herečka
Mám slabost pro Taťánu Vilhelmovou – Dykovou

Co vám dokáže zkazit náladu:
Jakýkoliv poraženecký postoj – když někdo předem hází flintu do žita

A co vám ji zaručeně zvedne:
Jsem společenský člověk, takže rozhodně ne zalézt do ulity. Nejlepší recept na dobrou náladu je posezení s přáteli, nepohrdnu dobrým pivem (rozhodně Bernard!), ale mám rád i víno – v něm jsem široce rozkročen od suchého bílého z Moravy až po těžká červená francouzská vína☺.

Jaká hudba vás nejvíce osloví?
Mám rád rock a metal, v autě mám naladěno rádio Beat, rád zajdu i na živý koncert či festival, naposledy před karanténou jsme si užili v Tipsport Aréně koncert Dream Theater.

Kam nejdál jste se podíval?
Do Kanady, kde jsem v rámci služební cesty v Montrealu projednával výrobu specifických tvarových vložek pro světla do aut. Strávil jsem tam dvakrát asi čtyři dny a podařilo se mi kromě služebního jednání i něco vidět – jako sportovce mě zaujal například olympijský stadion či Bell Arena místního hokejového klubu.

Jak byste nejraději strávil úplně volný den?
Vzal bych kolo, sedl na vlak, dojel bych kamkoliv, nejlépe někam, kde to úplně neznám. Pomalu bych se na kole vracel a vychutnával si okolní krajinu. A rozhodně bych ten krásný den zakončil s kamarády v hospůdce☺!

Co nejvíce oceňujete na lidech?
Upřímnost.

A co vám na nich nejvíc vadí?
Bezohlednost.

Jaký je váš nejoblíbenější sport?
Mám rád míčové hry či raketové sporty – volejbal, squash, badminton (fakt nevím, do čeho se příští rok na fortelláckém turnaji pustím☺), sjezdovky i běžky, a poslední roky hlavně horské kolo.

Vaše nejkrásnější dovolená?
Už léta trávíme rodinnou dovolenou cestováním po dalmatských ostrovech. Byli jsme i na těch méně známých a od pobřeží vzdálených (Lastovo, Vis). Trošku se obávám, jak tato naše cestování dopadnou letos…

Kdy jste měl v životě největší trému?
Když jsem nastupoval do fortellu☺!

Co rozhodně nejste?
Ranní ptáče!

Děkujeme za rozhovor a doufáme, že brzy budeme moci
Radima Šafaříka poznat blíž i osobně – nejlépe na nějaké fortellácké akci.
Iva Červinková

Sdílet článek

Více ke čtení

Další zajímavé články

Rozhovor s novým vedoucím nástrojárny
25. 3. 2022
Rozhovor s novým vedoucím nástrojárny

Jan Otevřel uspěl ve výběrovém řízení na pozici vedoucího nástrojárny po odchodu Pavla Čady. Pánové z nástrojárny si ho už určitě stihli nenápadně oťukat a omrknout, těm ostatním....

Čtěte více