24. 8. 2021

25 fortelláckých nej - II.

V první části jste se dozvěděli pár faktických, nostalgických ale i vtipných rekordů z dějin fortellu. Nyní přinášíme druhou část, kde se dočtete o dobách pravěkých, nejhorším zločinu i největších celebritách, které se ve fortlelu objevili! ☺

16
nejdéle trvající neukončený projekt

Nejdéle trvajícím neukončeným projektem je výroba nástupnických dílů Traeger a Kappe řady SMP 14, které měly být ovzorkované v lednu 2017. Oba nástroje nebyly dosud schváleny a zatím jsme k dohodě se zákazníkem nedospěli ani po dlouhých čtyřech letech.

17
nejvzdálenější destinace

V pravěkých dobách založení lisovny kovů samozřejmě nebyly finanční prostředky na nové lisy a tak se použité usilovně sháněly po vlastech českých i slovenských, rozhodně to nebylo jako teď, kdy všechno vyřeší internetový vyhledávač☺. Nejvzdálenějšími destinacemi, kam se kdysi majitelé při koupi lisů vydali, byly Stará Lubovňa (lisovací automaty TA) a Krompachy (lisovací automaty TALO 25 z podniku SEZ). Smutnou nadstavbou těchto cest bylo, že se pohybovali v nejchudších oblastech východního Slovenska a viděli pro nás až nepochopitelně neutěšenou situaci tamních obyvatel, zejména romské komunity. Neuvěřitelné je, že některé z těchto lisů u nás běží dodnes☺!

18
nejmenší a největší vstřikovací forma

Přestože konstrukce má sama o sobě několik nej (určitě je navenek nejnenápadnějším, nejzahloubanějším a nejtišším fortelláckým oddělením), i ona má své rekordmany v kategorii u nás nakreslených a vyrobených forem a nástrojů. Nejmenší vstřikovací forma měla rozměry 65x100x120 mm, vážila 4,5 kg a zpracovávala zinkovou slitinu. Největší forma byla velká 686x696x896 mm, vážila 2800 kg a byla na plast. Nejmenší nástroj na zpracování oceli měl rozměry 146x80x215 mm a hmotnost 9 kg. Největší nástroj rovněž na ocel byl velký 760x160x414 mm a vážil 1100 kg. Nejnásobnější formou pak byla etážová forma na plast, ze které na jeden vstřikovací cyklus vypadlo úctyhodných 2×128 výlisků.

19
nejkratší pracovní poměr

V minulém díle fortelláckých nej byla zmínka o zaměstnancích, kteří jsou na palubě nejdéle. Na opačném konci spektra stojí pár takových, kteří se u nás tzv. ani neohřáli. Nejvtipnější z této kategorie je asi výrok Michala Tobišky: „Vzal jsem si dva dny dovolenou a tak jsem novou zaměstnankyni ani neviděl – zmeškal jsem její nástup i odchod!“

20
nejmenší personální pohyb

Rok 2018, kdy byl ve firmě největší personální pohyb (52 fortelláků přišlo, 38 odešlo) jsme už zmiňovali. Naopak nejmenší personální pohyb byl v roce 1999. Přišel jeden fortellák, nikdo neodešel.

21
nejvíce přespolních fortelláků

Jedním z neuskutečněných záměrů majitelů byla i zásada přednostně zaměstnávat Lanškrouňáky, neboť s dojížděním bývají potíže – to by si samozřejmě dnes v době přebujelé všestranné korektnosti nikdo nedovolil ani pomyslet. Koneckonců i ve fortellu vzalo toto pravidlo rychle za své a po prvních „vlaštovkách“, které přiletěly na stř. 200 z Horního Třešňovce, začalo v souvislosti s rozvojem firmy dojíždějících kvapem přibývat. Dnes tvoří přespolní 62,67 % všech zaměstnanců! A na pomyslných stupních vítězů to vypadá následovně – nejvíce fortelláků přijíždí denně z Rudoltic (31 – samozřejmě včetně těch z rudolticko-lanškrounského pohraničí na Zámečku☺), na stříbrné příčce stojí Výprachtice (15), bronzový post obsadila Sázava (10). Následuje Horní Čermná (včetně Nepomuk) a Horní Třešňovec (po 8), Damníkov a Dolní Třešňovec (7), Ostrov, Žichlínek a Albrechtice (všichni 5). Vzhledem k tomu, že vycházíme z údajů o trvalém bydlišti v OP, objevují se tu i vcelku raritní případy jako fortelláci z Brna nebo Doudleb nad Orlicí.

22
nejhorší zločin

Možná vám bude připadat, že trošku přeháníme, ale jednou u nás došlo málem i k nejhoršímu zločinu. Pro výrobu nerezových lišt byl ve významné hutní firmě Krupp Thyssen vyvíjen speciální materiál. Jeho tvůrce, neskutečně noblesní a distinguovaný inženýr Laban, jezdil poměrně často do AVX sledovat, jak se materiál chová ve výrobě a vždy zavítal i k nám do lisovny kovů (tehdy ještě v nepříliš reprezentativních prostorách první dílny naproti Krčmě), aby se přímo v terénu seznámil s případnými problémy při stříhání nerezu. A nutno říci, že k nám jezdil rád, protože na rozdíl od AVX u nás se tehdy ještě vesele kouřilo na dílně, což on jako kuřák vždy po abstinenci z tehdy již nekuřáckých prostor na AVX velmi vítal. Jednou se u nás trošku zdržel a jako gentleman všem okolo několikrát nabídl ze svých ultra lehkých (to jsme u nás ještě ani neznali) cigaret. Slušně vychované Růžence Kvapilové pak připadalo, že by měla na oplátku rovněž nabídnout cigaretku ze svého, a tak si tento prošedivělý, nic netušící elegán, zvyklý na své lehoučké kouření, s poděkováním vzal, zapálil a mocně potáhl z poctivé české dělnické Startky. Nejspíš si umíte všichni představit, co následovalo. Opravdu se zdálo, že budeme mít pana inženýra na svědomí. Nakonec vše ustál, ale určitě Vás nepřekvapí, že už vždycky pak u nás bafal výhradně ze svých zásob☺!

23
nejdelší spor

Nejspíš se všichni shodneme na tom, že nejlepší je spory řešit po dobrém a dohodou. Někdy to ovšem nejde. Nejdelším fortelláckým sporem byl nejprve daňový a poté i soudní spor o odpočet nákladů na vývojové zakázky, který trval neuvěřitelných 9 let. Dvakrát se dostal až k Nejvyššímu správnímu soudu. Teprve zde jsme vždy uspěli a obrátili celý spor v náš prospěch. Ale byly to nervy!

24
největší celebrity ve fortellu

Za čtvrtstoletí firmy se u nás vystřídala celá řada návštěv. A jejich spektrum bylo široké – od pracovníků různých servisů, revizních techniků, obchodních zástupců nabízejících vše, na co si vzpomenete, kontrolních orgánů státní správy, auditorů, pracovníků všemožných firem na rovněž všemožných pozicích až po ty nejvyšší ředitelské a majitelské osobnosti a kromě dnes již běžné angličtiny tu zněly mnohé světové jazyky. Objevily se i známé tváře – například moderátoři Tereza Kostková a Martin Dejdar, když jsme se stali hostiteli módní přehlídky Boutique Sabrina… Ale určitě největší světovou celebritou ve fortellu byl Freddie Mercury☺! No dobře, trošku jsme si zapřeháněli – samozřejmě to byl jen „český“ Freddie Martin Kluch s revivalovou kapelou Queenie. Vystoupili na akci, pořádané k 10. výročí dostavby nového fortellu v roce 2018 a určitě všichni pamětníci potvrdí, že jsme si to společně báječně užili.

25
nejlepší dobré skutky

Každý z nás jistě rád ušetří alespoň malou částku na daních – samozřejmě legálně. A tak se v účtárně v období ročního zúčtování schází celá řada různých potvrzení. Nejčastější jsou samozřejmě daňové slevy za hypotéky a penzijní připojištění. Velké poděkování patří také fortellákům, kteří ušetří díky tomu, co se ani penězi vyjádřit nedá a je to dar nejvzácnější – to jsou dárci krve (celkem 22 zaměstnanců) a letos poprvé i jeden dárce kostní dřeně. Dále se objevují dary nadacím – Unicef a Dobrý anděl (5 lidí) a církevním sborům (2). Kolegyním z účtárny však jako nejzajímavější připadala letošní novinka – adopce variho bělopásého v pražské zoologické zahradě. V kuloárech jsme se dozvěděli, že zmíněná rodina chtěla z osobních důvodů adoptovat nějakého červa, ale ty bohužel v zoo nemají. Zvítězil tedy druh lemura podle většinou členů rodiny oblíbeného krále Jelimána z animovaného trháku Madagaskar (určitě si všichni vybavíte megapecku Já tak rád trsám, trsám…☺).

 

Za podklady moc děkuji Frantovi Jirasovi a Dáše Kučerové. 🙂

Iva Červinková

Sdílet článek

Více ke čtení

Další zajímavé články

Podzimní fortelláček 2022
6. 12. 2022
Podzimní fortelláček 2022

Konečně se vše usadilo do starých kolejí a tak jsme si mohli s Vašimi dětmi užít letos i podzimní fortelláček. Ten byl už tradičně určen pouze školním dětem, aby volné dva dny vyplnily různými zábavnými aktivitami v partě s kamarády.
Ve středu jsme vyrazili do kina na skvělý animák DC Liga supermazlíčků, obsadili jsme svá oblíbená místa na balkóně a tentokrát došlo i na nezbytný popcorn, takže jsme měli zážitek se vším všudy. Po návratu z kina jsme se s chutí pustili do výroby různých kartónových objektů, materiál jsme si už ráno obstarali ve všech dostupných kontejnerech☺. U toho jsme stihli spoustu stolních her, karty, kvarteta, člověče nezlob se, stolní fotbálek, pingpong – no vůbec se nám nechtělo odpoledne domů. 
Druhý den jsme měli připravenou soutěž, v níž týmy čekala spousta záludných otázek a na závěr si vymýšlely a budovaly vlastní města. Fantazie běžela na plné obrátky a za některé nápady by možná byli vděční i filmoví scénáristé a režiséři. Na závěr jsme ještě absolvovali prohlídku kartónových hradů, zámků i jiných staveb, kde nám jejich kasteláni poskytli i odborný výklad☺. 
Zkrátka dva dny utekly jako voda, všichni se bavili, nikdo se nenudil a snad se také všichni těšíme na další setkání v příštím roce.
Iva Červinková

Čtěte více