6. 5. 2023

REVIZOR jarní zájezd

Šedivé nebe a drobný déšť zrovna v to sobotní ráno nelákalo k tomu vstát z postele, a už vůbec ne někam vyrazit. Ale protože vím, že jsme většinou s počasím měli štěstí, nepřipustila jsem si sama pro sebe žádné pochybnosti a optimisticky jako ostatně vždycky jsem tvrdila, že kolem Hradce přestane pršet a v Polabí už budeme lovit z kabelek sluneční brýle. Vyšlo mi to skoro přesně!

Netypicky jsme náš program začali společným obědem a hned po něm jsme se vydali na zámek Kačina. Je to jedna z mála empírových památek u nás, obklopená krásným parkem. Se zasvěceným průvodcem jsme prošli reprezentativní komnaty a úchvatnou knihovnu šlechtického rodu Chotků. Někteří dali přednost procházce parkem nebo klidnému posezení v zámecké kavárně, počasí bylo opravdu příjemné a užili jsme si to všichni.

Po příjezdu do Prahy jsme se rozběhli každý podle své chuti a svých zájmů a sešli jsme se až večer v krásném prostředí divadla ABC. Nestárnoucí komedie N. V. Gogola Revizor nás opravdu královsky bavila, mnozí potom přiznali, že to pro ně byl maximálně suchý pojem z dávno pozapomenuté maturitní otázky a nikdy by je nenapadlo, že je to tak dobré. Výborně obsazená inscenace vyvolávala výbuchy smíchu, do zkarikovaných postav si jistě leckdo z nás dosadil ty konkrétní „své“, hloupé, zkorumpované, ale ve své malosti vlastně spokojené. Já jsem se pak chvíli jen nemohla zbavit myšlenky, že aktuálnost tohoto tématu po dvě stě letech od napsání je vlastně spíš k pláči než k smíchu. Kdo nejel, může litovat, kdo jel, snad si to užil. Budeme doufat, že se zase někdy na výletě za múzou Thálií sejdeme.

Iva Červinková

Sdílet článek

Více ke čtení

Další zajímavé články

Fortellácká síť
25. 2. 2023
Fortellácká síť

Jsme moc rádi, že jsme se po dlouhé covidové pauze opět sešli ve sportovním a mohli se opřít do volejbalového balónu, tentokráte již na 11. ročníku tradičního fortelláckého volejbalového turnaje „fortellácká síť“, který se konal v sobotu 25. 02. 2023 ve sportovní hale Na Střelnici v Lanškrouně. Do turnaje byla nominována celkem čtyři smíšená družstva, která byla vedena skvělými kapitánkami Markétou, Hankou, Bárou a Eliškou. Turnaj byl nabitý úžasnými výkony, jak ze strany hráčů, tak rovněž ze strany fanoušků, kteří hráče v bouřlivé atmosféře hnali za zvuku bubnů k vysokým výkonům.

Výkony jednotlivých týmů byly velice vyrovnané, nakonec však po šesti odehraných zápasech bylo konečné pořadí v turnaji následující:

  1. tým „Úžasňákovi“ – kapitánka Markéta
  2. tým „HRRR“ – kapitánka Hanka
  3. tým „Zabijáci“ – kapitánka Eliška
  4. tým „Profíci“ – kapitánka Bára

Všichni hráči si výborně zahráli, některé výměny byly neskuteč - ně dlouhé a bojovalo se opravdu o každý míč. I přes kontrolované téměř akrobatické zákroky se nikdo ne - zranil, což je každopádně známkou vysoké kvality a vyzrálosti hráčů a podaných výkonů. Zázemí pro hráče i fanoušky bylo tradičně velmi dobře za - jištěno v otevřeném bufetu v rámci jídelny, nejen výtečným obědem, ale i pro průběžné a pozápasové posezení u točené - ho pivka aj.

za organizační tým Radek Šmíd a Radim Šafařík

Čtěte více