Podzimní fortelláček 2022
6. 12. 2022
Podzimní fortelláček 2022

Konečně se vše usadilo do starých kolejí a tak jsme si mohli s Vašimi dětmi užít letos i podzimní fortelláček. Ten byl už tradičně určen pouze školním dětem, aby volné dva dny vyplnily různými zábavnými aktivitami v partě s kamarády.
Ve středu jsme vyrazili do kina na skvělý animák DC Liga supermazlíčků, obsadili jsme svá oblíbená místa na balkóně a tentokrát došlo i na nezbytný popcorn, takže jsme měli zážitek se vším všudy. Po návratu z kina jsme se s chutí pustili do výroby různých kartónových objektů, materiál jsme si už ráno obstarali ve všech dostupných kontejnerech☺. U toho jsme stihli spoustu stolních her, karty, kvarteta, člověče nezlob se, stolní fotbálek, pingpong – no vůbec se nám nechtělo odpoledne domů. 
Druhý den jsme měli připravenou soutěž, v níž týmy čekala spousta záludných otázek a na závěr si vymýšlely a budovaly vlastní města. Fantazie běžela na plné obrátky a za některé nápady by možná byli vděční i filmoví scénáristé a režiséři. Na závěr jsme ještě absolvovali prohlídku kartónových hradů, zámků i jiných staveb, kde nám jejich kasteláni poskytli i odborný výklad☺. 
Zkrátka dva dny utekly jako voda, všichni se bavili, nikdo se nenudil a snad se také všichni těšíme na další setkání v příštím roce.
Iva Červinková

Čtěte více
Na Moravu nejen za vínem
10. 11. 2022
Na Moravu nejen za vínem

Nastal podzim a jako v předchozích letech se zaměstnanci fortellu vydali na podzimní zájezd do vinného sklípku s doplňkovým programem.
Odjezd v ranních hodinách dne 15.10.2022 všichni úspěšně zvládli a tak jsme se mohli vydat na cestu do vinného sklípku. Součástí zájezdu byla i návštěva papouščí ZOO v Bošovicích a historické kovárny v Těšanech.  Po klidné jízdě autobusem jsme s očekáváním předstoupili před bránu papouščí ZOO, která se může pyšnit titulem  „jediná papouščí ZOO v Evropě“. K naší nelibosti se široko daleko ozývalo hlasité papouščí zpívání a volání a všichni jsme se s podivem a obdivem dívali po sousedním domech, jelikož se papouščí ZOO nachází v hustě osídlené obytné zóně. Celý areál této ZOO je vybavený kombinací nerezových klecí a nádherné flory, která tyto klece obklopuje. Celý dojem z papouščí ZOO umocňuje papouščí volání, které se s naší přítomností znásobilo. Nicméně krása papouščích exponátů zcela maže vše negativní a všichni obdivně hodnotí krásné papoušky. Najdeme zde nespočet druhů papoušků - od Amazonků, Aratingů, Arů, Kakadu, Korel, Andulek až po Agapornisy. Chloubou této ZOO jsou velcí papoušci Kakadu bílý a druh Ara ararauna, Ara ararauna středoamerický či Ara vojenský. Součást expozice tvoří i čitelně vytvořené popisky voliér s určením původu papoušků a základními údaji o nich. Několik papoušků z této ZOO má původ v  L´oro Parku na Tenerife, který patří mezi špičku v chovatelství papoušků. Po vyčerpávající prohlídce ZOO jsme se s radostí nechali obsloužit v místní kavárně, která nabízí mnoho teplých i studených nápojů a další občerstvení. 
Dalším bodem programu na naší sobotní cestě za vínem byla návštěva historické kovárny v Těšanech a obědová pauza v restauraci u Maryši. Název této restaurace není vůbec náhoda, ale zcela jasný historický fakt, Maryša v Těšanech skutečně žila. Těšany jsou dějištěm vesnického dramatu Maryša, které napsali bratři Alois a Vilém Mrštíkovi. Maryša se narodila v Těšanech v malém domku, který stojí na Těšanské návsi poblíž kostela. Naší zastávkou byla historická barokní kovárna z konce 17. století a její expozice kovářství a kolářství. Tato kovárna je spojená s obydlím, které je bohatě vybaveno dobovými věcmi a nástroji, které dříve lidé běžně používali. Můžeme zde vidět kdysi obývané světnice s plnou výbavou, dobový dřevěný nábytek, oblečení, kroje, nástroje a lidové výtvory. V kovářských dílnách spatříme velkou výheň s původními měchy, dílenskými ponky, velkou sbírků nářadí a dobové fotografie z dílen. Řemeslo kovářství a kolářství se v tomto místě neslo právě od konce 17. století a posledním kovářem zde byl pan Vincenc Chaloupka, který provozoval kovářskou živnosti až do roku 1950. Poté odešel pracovat do továrny a kovářská výheň vyhasla.
Cíl našeho výletu se přiblížil a my jsme přijeli do obce Bořetice před vinařství Habřina. Už se setmělo a nás přivítalo útulně a elegantně zařízené vinařské pohostinství s milou obsluhou. Na úvod našeho večerního pobytu nás paní provozní přivítala se džbánky burčáku a průvodním slovem o programu celého večera. Prohlídku výrobní části tohoto vinařství jsme absolvovali na dvě skupiny. Po bohaté ochutnávce vín a po přednášce o historii vinařství, výrobě vína a o praxi vinaře přímo od člena vinařské rodiny Habřinů, jsme se vrátili na svá místa v pohostinství, abychom dosyta užívali skvělého vína, bohatého a chutného rautu a především skvělou cimbálovou muziku. Ta byla zastoupena mladými muzikanty a jejich talent a um při hraní a zpěvu lidových písní nás ohromil. Dobře jsme se bavili, s chutí si zazpívali a pochopitelně došlo i na tanec. Samozřejmostí byla i možnost koupě lahví vín z tohoto vinařství s sebou a díky kvalitní přednášce jsme měli usnadněný výběr toho nejlepšího, co vinařství u Habřinů nabízí. 
Celý tento výlet byl po pandemické době velice příjemným zpestřením podzimního období a další možností pro fortelláky, jak si opět užít čas společně i mimo práci. Velké díky patří organizátorce výletu Ivě Červinkové, která jako obvykle vymyslela bohatý a kvalitní program a po celou cestu nás doprovázela. Další velké díky patří i našemu zaměstnavateli, který velkorysou finanční částkou tento zájezd podpořil. 
Kateřina Květenská, vedoucí sekretariátu GŘ

Čtěte více
fortell na veletrzích v roce 2022
31. 10. 2022
fortell na veletrzích v roce 2022

V letošním roce jsme se prezentovali na dvou významných veletrzích, tradičním MSV v Brně a ve spolupráci s českou proexportní agenturou CzechTrade i na největším plastikářském veletrhu na světě, kterým je K-veletrh v německém Düsseldorfu. Ten se koná každé tři roky, jako vždy  i v letošním roce za značného zájmu vystavovatelů i návštěvníků.

Čtěte více
O pohár velkého Franty - bowling
27. 6. 2022
O pohár velkého Franty - bowling

Mezi šestnáctým a sedmnáctým ročníkem Fortell cupu o Pohár Velkého Franty uplynulo 863 dní. Za tu dobu se hodně změnilo, naštěstí se nezměnil zájem o pohyb. O vítězství bojovalo sedmatřicet hráčů. Favority hledat bylo těžké, neboť hráči bojovali proti průměru svých výkonů z minulých dvou ročníků. Od těch uteklo hodně vody, navíc na turnaji bylo hodně nováčků. Protože neměli průměr z minulosti, přidělil se jim průměr všech, kteří kdy turnaj hráli, což z řady z nich udělalo favority.

Čtěte více
25 fortelláckých nej - II.
24. 8. 2021
25 fortelláckých nej - II.

V první části jste se dozvěděli pár faktických, nostalgických ale i vtipných rekordů z dějin fortellu. Nyní přinášíme druhou část, kde se dočtete o dobách pravěkých, nejhorším zločinu i největších...

Čtěte více
Letní fortelláček 2021
9. 8. 2021
Letní fortelláček 2021

O osud letošního už pátého letního tábora pro malá fortelláčata jsme se od jara trošku obávali, ale naštěstí všechno dobře dopadlo. Jedinou drobnou komplikací byla nutnost pravidelného...

Čtěte více
25 fortelláckých nej - I.
25. 5. 2021
25 fortelláckých nej - I.

Současná situace nám stále neumožňuje zorganizovat žádné akce, které jsme plánovali k 25. výročí založení firmy a poté odložili na letošní rok. Ponořili jsme se proto do vzpomínek...

Čtěte více
Soutěž fortell očima dětí
9. 4. 2021
Soutěž fortell očima dětí

Protože se toho v této době až tak moc neděje a spousta rodičů si určitě láme hlavu s tím, jak zabavit své děti, vyhlásili jsme pro fortelláčata historicky první výtvarnou soutěž. Námětem...

Čtěte více
Ples fortelláků a přátel firmy
30. 3. 2020
Ples fortelláků a přátel firmy

Letošní oslavy 25 let firmy jsme zahájili dne 25. 1. 2020 na „Plese fortelláků a přátel firmy“ neboli „PFPF 2020“. Tato velkolepá oslava pro forteláky a jejich přátelé a rodiny byla...

Čtěte více
Vánoční večírek 2019
12. 12. 2019
Vánoční večírek 2019

Jsou věci, o kterých se dá bez váhání říci, že nejlepší je, když se na nich nic podstatného nemění. Myslím, že o našem firemním večírku to platí téměř beze zbytku.

Čtěte více
Podzimní fortelláček 2019
1. 11. 2019
Podzimní fortelláček 2019

O letošních podzimních prázdninách se nás sešlo sice méně než jindy, ale rozhodně jsme si to užiili. V úterý jsme pobývali na základně, věnovali jsme se hrám, výtvarným aktivitám...

Čtěte více
Bowlingový turnaj 2019
2. 4. 2019
Bowlingový turnaj 2019

Že nedůvěra bolí je známá věc. Já jsem zahajoval 16. ročník soutěžě O pohár velkého Franty, který neoficiálně nazývám Fortell cup, tradiční informací o oleji, který je nanesen...

Čtěte více
Fortellfest 2018
30. 9. 2018
Fortellfest 2018

Kdyby to nebylo klišé, mohli bychom sobotu 1.září 2018 označit jako letošní fortellácký „Den D“ . Už začátkem roku padl návrh, že 10 let nového výrobního areálu firmy je potřeba...

Čtěte více